Osteopatia

Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, joka sopii kaikille vauvasta vaariin ja mummiin. Hoito-otteet ja menetelmät ovat pehmeitä ja laajoja, jotta kehon puolustusmekanismi ei tulisi hoidon esteeksi.

Osteopaattisella hoitomenetelmällä tähdätään kehon sisäiseen tasapainoon ja luonnolliseen liikkuvuuteen. Kehon rakenteista muodostuu toiminnallinen kokonaisuus, ja muutokset näiden rakenteiden toiminnassa häiritsevät aineenvaihduntaa, hermoviestintää, verenkiertoa sekä immuniteettiä. Näin ollen häiriöt altistavat kehoa sairauksille, ja jos kehon pienikin osa toimii huonosti, se häiritsee kokonaisuuden toimintaa.

Osteopatia hyödyntää kehon sisäistä itseparantamis-mekanismia. Osteopatialla ei hoideta oiretta vaan oireita aiheuttava syy.

Yleisimpiä syitä hakeutua osteopaatille ovat:

- Päänsäryt

- Niska-hartiaseudun kiputilat

- Raajojen ja nivelten kiputilat

- Lihasjännitys

- Stressi

- Unettomuus ja nukahtamisvaikeudet

Osteopaatti katsoo pintaa syvemmälle, ja selvittää mikä on vaivan tai ongelman alkuperäinen syy. Syy poistetaan ja annetaan keholle mahdollisuus korjata itse itsensä.

"Kuka tahansa löytää sairautta, terveyden löytäminen on osteopaatin velvollisuus" A.T. Still (osteopatian isä)

Filosofia:

1) Keho on kokonaisuus: fasciat, nesteet, "mieli keho sielu". Esimerkiksi mielentila ja sen virkeys vaikuttaa myös kehon virkeyteen ja hyvinvointiin.

2) Rakenne ja toiminta ovat suhteessa toisiinsa: ohjaako anatomia sitä miten keho toimii ja liikkuu, vaikuttaako jatkuva samankaltainen toiminta anatomiaan? Lyhyesti vastattuna molempiin väitteisiin, kyllä.

3) Keho on itsesäätävä ja itseparantava mekanismi: Jos kehossa on häiriö, niin keho pyrkii parantamaan sen. Esimerkiksi jos keholla on kylmä, se lämmittää, ja jos sillä on kuuma se jäähdyttää.

4) Peritty kapasiteetti puolustaa ja korjata itseään: Keho toimii niin kuin vanhemmilla, isovanhemmilla jne. Pohja on sama, minkä päälle jokainen rakentaa oman hyvinvointinsa.

"Ihminen on luotu täydelliseksi kokonaisuudeksi" A.T. Still